top of page
  • MERVE ÇALIŞ

2020 Depresyon yılı oldu!

Merhabalar ben Uzman Klinik Psikolog Merve Çalış bugün sizlere depresyon hakkında bilgi vereceğim öncelikle sizlere depresyonun tanımından bahsetmeden önce sözlerime şöyle başlamak istiyorum bilindiği üzere 2020 yılı DEPRESYONUNDA DEPRESYON olduğu bir yıl oldu umarım 2021 yılı daha güzel ve mutlu bir yıl olur şimdi konumuza dönelim.

Depresyon nedir ? Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır. Bu durumdan muzdarip bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etkilenir ve bunlardan dolayı çeşitli duygusal veya fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir. Depresyon sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar basit bir sorun değildir. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süreci bazı vakalarda uzun sürebilir.

Depresyon belirtileri nelerdir? Depresyon, bir bireyin hayatı boyunca tek bir defa ortaya çıkabilir veya bazı vakalarda bir çok defa görülebilir. Herhangi bir depresyon nöbeti sürecinde, çeşitli belirtiler günün büyük bir kısmında görülür. Bu belirtiler süreç boyunca her gün tekrarlayabilir:

✓Üzüntü, sebepsiz ağlama, boşlukta olmak veya umutsuzluk duyguları ✓Değersizlik, suçluluk duygusu, geçmiş başarısızlıklarda kendini suçlamaya takılma ✓Düşünme, konsantre olma, karar verme ve bir şeyleri hatırlamada sorunlar ✓Düşünme, konuşma veya hareket etmede yavaşlama ✓En küçük konularda bile öfke patlamaları, sinirlilik hissi veya hayal kırıklığı ✓Hobiler, spor veya cinsellik gibi normal aktivitelerin çoğuna veya tümüne karşı ilgi veya zevk kaybı ✓İştahta azalma ve kilo kaybı ya da artan yeme isteği ve kontrolsüz kilo alımı ✓Kaygı, ajitasyon veya huzursuzluk ✓Sebebi belirsiz fiziksel problemler, sırt veya baş ağrısı gibi ✓Sık veya tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri, veya intihar girişimleri ✓Uykusuzluk veya çok fazla uyumak da dahil olmak üzere uyku bozuklukları ✓Yorgunluk ve enerji eksikliği, en ufak işlerin bile çaba gerektirmesi

Depresyon için risk etkenleri nelerdir? ✓Erken ebeveyn kaybı ✓Madde ve alkol kötü kullanımı ✓Anksiyete bozuklukları ✓Kadın olmak ✓Erken ebeveyn kaybı ✓Düşük sosyoekonomik düzey ✓Ayrı yaşama, boşanmış olma ✓İşsizlik: İşsizlik depresyonda risk etkeni olması yanında işte verimliliği azalmasının önemli nedenlerindendir. ✓Daha önce depresyon geçirmiş olma ✓Yakın zamanda önemli yaşam olayları ✓ stres etkenleri ✓Kişilik yapısı ✓Çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel kötü davranılma öyküsü ✓Bazı ilaçlar ✓Tıbbi hastalıklar ✓Hormonal değişiklikler.

Depresyon tedavisi nasıl yapılır?

Depresyonu olan bireylerin çoğu ilaç, psikoterapi veya ikisinin birleşimi ile devam eden bir tedavinin sonucunda iyileşebilirler.

Depresyon hangi yaşlarda daha sık görülür?

Depresyon genellikle 20'li veya 30'lu yaşlarda başlar, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Depresyon kadınlarda mı yoksa erkeklerde mi daha fazla görülür?

Erkeklere oranla çok daha fazla sayıda kadına depresyon teşhisi konulmaktadır. Bunun nedeninin ise kadınların daha yaygın olarak tıbbi yardım istemesi olduğu düşünülmektedir. Depresyon tedavisinde psikoterapi nasıl yapılır?

Psikoterapi, bireyin bir ruh sağlığı uzmanı ile durumu ve ilgili konular hakkında konuşarak depresyonun tedavisini sürdürmesi için kullanılan genel bir terimdir. Psikoterapi konuşma terapisi veya psikolojik terapi olarak da bilinir. Depresyon için bilişsel davranışçı terapi veya kişilerarası terapi gibi farklı psikoterapi türleri etkili olabilir. Psikoterapinin yardımcı olabileceği konular arasında:

✓Başkalarıyla olumlu ilişkiler, deneyimler, ve etkileşimler geliştirmek, ✓Bir krize ya da zorluğa adapte olmak, ✓Depresyonu ağırlaştıran davranışları saptayıp, değiştirmek. ✓Gerçekçi hedefler belirlemeyi öğrenmek, ✓Hayata dair bir memnuniyet ve kontrol duygusu kazanmak, ✓Olumsuz inanç ve davranışları tanımlamak ve sağlıklı, pozitif olanlarla değiştirmek, ✓Sorunları çözmek ve onlarla başa çıkmak için daha iyi yollar bulmak, ✓Umutsuzluk ve öfke gibi depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmak,

Son olarak sizlere depresyon ile ilgili 10 altın kural vereceğim;

1.Geçmişe odaklı olmayın. 2.Olumlu duygu sözcüklerini arttırın. 3.Yakınlarınızla özellikle aileniz ile daha fazla vakit geçirin. 4.Hobi edinin. 5.Açık havalarda düzenli yürüyüş yapın. 6.Yatakta geçirdiğiniz süreyi azaltın hareket edin. 7.Aile üyelerinizle ev içi ve ev dışı aktiviteler yapın. 8.Arkadaşlarınızla sosyalleşin. 9.Yardıma muhtaçlara ve sokak hayvanlarına yardım edin. 10. Son olarak erken yatın erken kalkın.

Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim. İLETİŞİM: -Uzman Klinik Psikolog Merve Çalış-

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANNE-BABA "KARNIM AĞRIYOR!"

Merhabalar sevgili okuyucularım, Okullar açıldı ve öğrenciler için olduğu kadar veliler için de yeni bir dönem başladı. Öncelikle sağlıklı ve kesintisiz bir yıl olmasını diliyorum. Okuldan uzun süre u

SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN TAM OLARAK NERESİNDE?

Merhabalar sevgili okuyucularım, Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının arttığını söyleyebilir

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE SALDIRGANLIK

Merhabalar sevgili okuyucularım, Öfke, engelleme ve korku karşısında ortaya çıkan bir tepki olup saldırganlık ise öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanım

bottom of page