top of page
  • MERVE ÇALIŞ

SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN TAM OLARAK NERESİNDE?

Merhabalar sevgili okuyucularım,


Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının arttığını söyleyebiliriz. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri, sosyal medyanın insanların zaman ve mekan fark etmeksizin birbirleriyle bağlantı içinde olmalarına olanak sağlamasıdır. Bireylerin birbirleriyle bağlantı içinde olması, kişiye hem bir gruba aidiyet hem de güven duygusu sağlamaktadır. Sosyal medya üzerinden kurulan etkileşimler yüz yüze kurulan etkileşimlerden daha yaygın hale geldikçe, sosyal medya bireylerin yaşama biçimi, iletişim, dil, ilgi alanları ve ruh hallerini büyük ölçüde etkilemeye başlamıştır.

Nasıl giyineceğimize, nasıl görüneceğimize, nereye gideceğimize, nasıl eğleneceğimize artık sosyal paylaşım ağları karar verir oldu.


“Şu şekilde giyinirsek güzel olacağız…” “Şu yerlere gidersek mutlu olacağız…” “Şu kişi gibi görünürsek amacımıza ulaşacağız…” “Şunları şunları yaparsak başarılı sayılacağız…” “Şu yaşımızdaysak şunları yapmış olmamız gerekiyor… “ Mutlu olmak için şunları tüketmeli, şu mekanlara gitmeli, şu yemeklerden yemeli, şu kişiler gibi görünmeli, şu kişilerin yaptıklarını yapmalı ve şu kişiler gibi düşünmeliyiz…


Sosyal medyanın empoze ettiği bu tür düşünce kalıpları kişide kıyaslamayla birlikte mutsuzluk ve yetersizlik duygusuna yol açabiliyor.


Sosyal paylaşım ağlarında yapılan paylaşımlara baktığımız zaman, şunu görüyoruz: Herkes mutlu, herkes kusursuz, herkes başarılı… Oysa bir insanın hayatında her şey yolunda ve iyi gidiyorsa bu güzellikleri resimleyip paylaşacak pek zamanları olmuyor. Mutluluklarını kimseye kanıtlama ihtiyacı hissetmiyorlar.


Sosyal medya hem bir sosyalleşme alanı olabilirken, hem de gerçek hayattan uzaklaşıldığı için aynı zamanda asosyalleşme alanlarıdır. Öğrenciler için eğlenceli bir ders notu paylaşımı platformu olabilirken, aynı zamanda ders çalışmanın önünde duran en büyük engel de olabilir.

Sosyal medya hayatımızı her yönde etkileyen bir platform. Bu platform hayatımızı olumlu yönden geliştirip işlerimize katkıda bulunduğu gibi bağımlılık durumunda birçok olumsuzlukları da vardır. Sosyal medyayı aşırı derecede kullanma durumunda, endişe, stres psikolojik ve bedensel rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Beğeni alma, takdir edilme kaygısı, uyku bozuklukları, özenti ve bağımlılık durumlarına neden oluyor. Sosyal medya aile hayatı ve çift ilişkilerini bile etkileyebiliyor. Çiftler arasında romantizm, duygusal iletişim ve fiziksel yakınlık gitgide kopuklaşmaya başlıyor. Çiftler arasında yaşanan problemler, konuşulamaz ve çözümlenemez bir hale geliyor.

Aşırı sosyal medya kullanımının ilişki sorunları, eğitimde başarısızlık, internet dışı topluluklara katılmama ile bağlantılı olduğu ve alkol bağımlıları ile dışa dönük insanların ve gerçek yaşamda daha az ilişkisi olanların bu bağımlılığa daha yatkın olduğu görüldü.


Peki sosyal medya bağımlısı olup olmadığımızı nasıl anlayabiliriz?

* Sosyal medya mecralarında çok fazla zaman harcıyor musunuz? *Çevrimiçi değilken sosyal medya hakkında düşünmek ya da sosyal medyaya girmeyi planlamak gibi şeyler yapıyor musunuz? * Dürtüsel olarak, istemsiz bir şekilde, sosyal medyada uzun zaman harcıyor musunuz? * Sosyal medya kullanırken kendi hayatınızdaki problemleri bir kenara bırakıp unutuyor musunuz? * Sosyal medya kullanımınızı aza indirmeye çalışıp başarısız oldunuz mu? * Sosyal medyaya giremediğiniz zaman huzursuz ve sıkıntılı hisseder misiniz? * Sosyal medya kullanımınız, sosyal ve eğitim/iş hayatınızı olumsuz etkilemekte mi? Bu soruları yanıtlayarak sosyal medya bağımlılığınız olup olmadığını siz de fark edebilirsiniz.


Eğer sosyal medyanın size zarar vermeye başladığını düşünüyorsanız ilk olarak yapacağınız şey başka bir konuya odaklanmaktır. Kendinize başka hedefler belirlemekle işe başlayın ve bunlara odaklanın. Bu sayede bu amaçlarınız sizin önceliğiniz olacak ve otomatik olarak sosyal medyaya daha az zaman harcayacaksınız. Bununla birlikte eşinizle, partnerinizle, arkadaşlarınızla sosyal medyadan bilgi alışverişi yapmak, iletişime geçmek yerine, bu kişilerle fiziksel olarak görüşmek, iletişiminizi kuvvetlendirmeniz ve kişilerarası problemlerinize kalıcı, efektif çözümler bulabilme ihtimalinize katkıda bulunacaktır.


Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.

106 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANNE-BABA "KARNIM AĞRIYOR!"

Merhabalar sevgili okuyucularım, Okullar açıldı ve öğrenciler için olduğu kadar veliler için de yeni bir dönem başladı. Öncelikle sağlıklı ve kesintisiz bir yıl olmasını diliyorum. Okuldan uzun süre u

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE SALDIRGANLIK

Merhabalar sevgili okuyucularım, Öfke, engelleme ve korku karşısında ortaya çıkan bir tepki olup saldırganlık ise öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanım

HAYATI ERTELEME

Merhabalar sevgili okuyucularım, Bazıları “Yarın yapabileceğim işi bugün yapmaya ne gerek var.” diye düşünür; bazıları da “Bugünün işini yarına bırakma.” diye. Siz hangi guruba aitsiniz? Siz “erteleye

bottom of page