top of page
  • MERVE ÇALIŞ

ANNE-BABA "KARNIM AĞRIYOR!"

Merhabalar sevgili okuyucularım,


Okullar açıldı ve öğrenciler için olduğu kadar veliler için de yeni bir dönem başladı. Öncelikle sağlıklı ve kesintisiz bir yıl olmasını diliyorum. Okuldan uzun süre uzak olunması, ev içerisinde bir veya iki ebeveynle birlikte normal zamana göre daha fazla zaman geçirilmesi, çocukların yaptığı faaliyet ve etkinliklerin pandemi döneminde azalması ve genellikle ev ortamında olunmasından dolayı bu süreçten tekrar okula başlama sürecine geçerken bazı zorlanmalar yaşanabilir. Bu her çocuk için geçerli olmasa bile özellikle mizaç yapısı daha kaygılı, çekingen olan çocuklar açısından daha zorlayıcı olabilir. Okuldan bu kadar uzak kalan çocuklar ne yapacaklarını, nereden başlayacaklarını bilemeyebilir.


Bazı çocuklar okula dönüşe hazırlar ancak bazıları kaygı, sorumluluk almak istememe, aşırı internet kullanımını bırakmak istememe gibi nedenlerle hâlâ hazır değil. Bu yüzden çocuklar ile yeni bir gündelik düzen oluşturmak, onlarla okulun olumlu yönlerini konuşmak ve motivasyon oluşturmak önemlidir.


Çocuklar; “KAYGILARIM VAR!” demek yerine “KARNIM AĞRIYOR!” demeyi tercih ederler.


Okul fobisi; okula gitme ile ilgili konuşmak istememe, okula gitme zamanı geldiğinde aşırı kaygılanma, ağlama, yoğun huzursuzluk, karın ağrısı, bulantı gibi fiziksel belirtiler ile kendini gösterir.


Okula başlamadan önce, çocuklara okul ve öğretmenle ilgili gerçekçi bilgiler vermek, okulda bir gününün nasıl geçeceğini anlatmak ve okulu önceden ziyaret etmek oldukça faydalı olacaktır.


Çocuklar tam ve yeterli bilgi edindikleri durumlarda kaygı seviyeleri düşer.


Okulun tekrar yüz yüze başlaması konusunda nasıl hissettiğini, ne düşündüğünü konuşmaya çalışın ve çocuğunuz kendisini ifade etmesine mutlaka olanak sağlayın.


Okul kıyafetleri ve kırtasiye ihtiyaçları için birlikte keyifli alışveriş yapılması, çocuğa seçme şansının tanınması, yine çocuğu okul için heveslendirecek ve çocukta okulla ilgili olumlu duygular ve düşünceler geliştirecektir.


Çocukların okula başladığı ilk günün mümkün olduğunca normal ve sıradan bir gün gibi geçirilmesinde de fayda olacaktır. İlk gün için onların olağandışı hissedebilecekleri hazırlıkların yapılması çocuklarda tedirginlik ve stres yaratabilir. Kahvaltıda ne yemek istedikleri sorularak ve okula hazırlanma aşamasında onlara yardım edilerek güne keyifli başlamaları sağlanabilir.


Çocuğun okulda yalnız bırakılmaya hazır olmasındaki en büyük kriterin güven duygusu olduğu unutulmamalıdır. Çocuk, okula ve öğretmenine güven duygusu geliştirdiği noktada artık okulda yalnız kalmaya hazırdır. Bu duygusu henüz gelişmeden okulda yalnız kalan çocukların ise, ayrılma kaygısını ve olumsuz etkilerini daha yoğun ve sarsıcı biçimde yaşama ihtimalleri yüksektir.


Okula adapte olup olmadığını nasıl anlarım?


-Aşırı ağlama, fazla tepki gösterme veya hiç tepki göstermeme, içe kapanma gibi durumlar yaşayabilirler.


- Çocukların yaşadıkları kaygı durumlarında bağırsak sistemleri bozulur. Kabızlık veya sık tuvalete çıkma durumları gözlenebilir.


-Yeme problemi yaşamayan bir çocuğun adaptasyon sürecinde yemesinde değişimler görülebilir.


-Gece uykuyu sürdürme, uykuya karşı direnme, ebeveynden ayrılmak istememe gibi durumlar görülebilir.


-Uzun süre online eğitim sürecinden dolayı derse olan konsantrasyonda düşmeler görülebilir, ders çalışmada isteksizlik söz konusu olabilir.


-Uzun süre ev içerisine kalmanın sosyalleşmeye yansıması olabilir. İlişki kurmak, ilişkiyi sürdürmek konusunda problem yaşayabilirler.


Çocukların, ebeveynlerin ve öğretmenlerin keyif aldığı mutlu bir yıl olmasını temenni ederim. Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN TAM OLARAK NERESİNDE?

Merhabalar sevgili okuyucularım, Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının arttığını söyleyebilir

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE SALDIRGANLIK

Merhabalar sevgili okuyucularım, Öfke, engelleme ve korku karşısında ortaya çıkan bir tepki olup saldırganlık ise öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanım

HAYATI ERTELEME

Merhabalar sevgili okuyucularım, Bazıları “Yarın yapabileceğim işi bugün yapmaya ne gerek var.” diye düşünür; bazıları da “Bugünün işini yarına bırakma.” diye. Siz hangi guruba aitsiniz? Siz “erteleye

bottom of page