top of page
  • MERVE ÇALIŞ

BEN KİMİM? (ÖZBENLİK)

Merhabalar sevgili okuyucularım,

Hiç sordunuz mu ben kimim diye? Genelde aslında size uymayan bir davranışı gerçekleştirdikten sonra bu soru gelir. Bunu yapan ben miydim? Ben değilsem kimdi? Ben isem ben kimim? Veya dıştan bakıldığında çok mutlu olmanız gerekiyor ve siz gerçekte iyi hissetmediğinizde, sadece miş gibi yapıyor olduğunuzu fark ettiğinizde sordunuz mu; ben ne istiyorum? Bunu deneyimleyen ben kimim? diye. Bunlar ve bunlar gibi birçok durumda bu soruyu sorarsınız aslında. Somut olarak bu şekilde sormamış olabilirsiniz fakat bu bir akıl karışıklığı veya duygusal bir bunalım olarak deneyimlenebilir. Aslında daha da ötesine geçebiliriz. Mesela şu söylenebilir; her an davranışlarınıza yön veren şey bu sorudur. Bir şeyi yapıp yapmamaya karar vermenizi sağlayan şey kim olduğunuzdur.

Benlik duygunuz, sizi tanımlayan özellikler topluluğuna ilişkin algınız anlamına gelir. Kişilik özellikleri, yetenekleri, beğenileri, inanç sistemi, ahlaki yargılar ve sizi motive eden şeyler... Bu faktörlerin hepsi kişisel imajınıza veya bir kişi olarak benzersiz kimliğinize katkıda bulunur. Dediğim gibi kişilik özellikleri, yetenekleri, beğenileri, inanç sistemi, ahlaki yargılar ve sizi motive eden şeyler... Tüm bu faktörler sizi 'siz' yapar.

Açıkça tanımlanmış bir benlik duygusundan yoksun olmak, tam olarak ne istediğinizi bilmeyi zorlaştırır. Önemli seçimler yapma zamanı geldiğinde belirsiz veya kararsız hissederseniz, herhangi bir seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Kendi isteklerinizden ziyade başka insanlar ve koşullar tarafından yaşam boyunca sürüklenebilirsiniz.

Peki, benlik duygunuz tam olarak nerede?

Bazen başkalarını mutlu etmek, sizi de iyi hissettirebilir. Ancak başkalarının ne istediğini her zaman kabul ediyorsanız, muhtemelen kendiniz için yaşamıyorsunuz. Kendinizi çoğunlukla başkaları ile ilişkiler veya sevdiklerinizi memnun etme yeteneğinizle tanımlamak, daha az gelişmiş bir benlik duygusunu gösterecektir.

Güçlü yönlerim neler?

Benlik duygusu sadece güçlü yanlarınızı tanımakla kalmaz, aynı zamanda hedeflerinize ulaşmak için bunları kullanma becerilerinize inanmaya da bağlıdır. Yeteneklerinize iyi hakim olmak ve günlük yaşamınızda onları en üst düzeye çıkarmak, genellikle sağlıklı bir benlik duygusuna sahip olduğunuz anlamına gelir.

Seçimlerim kendi çıkarlarımı veya başka birinin çıkarlarını yansıtıyor mu?

Bu soruya nasıl cevap vereceğinizden emin değilseniz, başka bir açıdan bakın: Yalnız olsaydınız aynı seçimleri yapar mıydınız?

İnsan olarak biz, özümüzü keşfettiğimiz ve gerçekten kim olduğumuzu bulduğumuzda, mucizevi bir pencere önümüze açılır. Her an farklı olanaklar ve içinden seçim yapabileceğimiz seçenekler görürüz. Böylece olduğumuz kişiyi seçme şansımız olur. İnsanlık bir bütün olarak benliğini keşfettiğinde, yaratıcı gücünü de keşfedecek ve neşe, huzur, güvenlik ve özgürlük ile yönetilen yeni bir dünyayı yaratacak içsel gücü bulacaktır.

Kendinize sorun gerçek ben kimim, ailemin, sevdiklerimin veya çevremin istediği ben miyim? yoksa biricikliğimle kendi istediğim ben miyim? Kendi benliğinizi bulmanız dileğiyle.

Şuandaki benliğinizin gerçek benliğiniz olduğunu düşünmüyor iseniz gerçek benliğinizi bulmak için profesyonel destek alabilirsiniz.

Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.

149 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANNE-BABA "KARNIM AĞRIYOR!"

Merhabalar sevgili okuyucularım, Okullar açıldı ve öğrenciler için olduğu kadar veliler için de yeni bir dönem başladı. Öncelikle sağlıklı ve kesintisiz bir yıl olmasını diliyorum. Okuldan uzun süre u

SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN TAM OLARAK NERESİNDE?

Merhabalar sevgili okuyucularım, Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının arttığını söyleyebilir

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE SALDIRGANLIK

Merhabalar sevgili okuyucularım, Öfke, engelleme ve korku karşısında ortaya çıkan bir tepki olup saldırganlık ise öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanım

bottom of page