top of page
  • MERVE ÇALIŞ

MUTLULUĞUN SIRRI İÇİNİZDE

Merhabalar sevgili okuyucularım,

İnsanların çoğunun mutluluğu ve mutsuzluğu kendi düşünce ve inanışlarına bağlıdır. İnsanlık tarihi kadar eski olan, üzerine ciltler dolusu kitaplar yazılan, şiirden edebiyata birçok sanat dalına konu olan mutluluk ruh sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Mutluluğu bir sonuç olarak değil, kişinin her türlü çelişki ve çatışmayı aşarak doğayla, toplumla ve kendi kendisiyle uyum ve bütünlüğe vardığı bir süreç olarak görmek gerekir. Özünden kopmadan, üreterek, anlamlı bir yaşam arayışındaki her süreç gerçek mutluluktur. Mutluluk bir hedef değil, hedefe yapılan yolculukta yaşama verdiğimiz olumlu tepkilerin tümüdür. Mutluluğun özü, kendimizi tanımakta yatar. Mutluluk dışarıda değil, kendi iç dünyamızdadır. Mutluluk yaşama verdiğimiz olumlu tepkinin duygusudur. Mutluluk yaşamı farklı bir bilinç boyutunda algılamaktadır. Bu da farklı gözle bakmayı, farklı algılamayı, farklı hissedebilmeyi gerektirir. Mutluluk zihin ve yüreğin birbirine odaklanmasıdır.

Yunan mitolojisine göre Olympus dağında toplanan tanrılar mutluluğun sırrını saklamaya karar vermişler, çünkü bulunduğunda değerinin insanlar tarafından bilinmesini istemişler. Tanrılardan biri, “Onu, en yüksek dağın tepesinde saklayalım” demiş. Bir diğeri, “Yerin yedi kat dibine gömelim” önerisini getirmiş. Bir başka tanrı, “Mutluluğun sırrını okyanusun en derinde saklayalım” demiş. Nihayet bir tanrı harika bir öneri getirmiş: “İnsanlar dağları, okyanusları, yerin yedi kat dibini keşfedecek zekaya sahip. Ama nedense bu zekayı kendilerini keşfetmeye, kendilerini tanımaya yöneltmiyorlar. Mutluluğun sırrını onların yüreklerine gömelim. Nasıl olsa oraya bakmayı akıl etmeyeceklerdir.” Buradan anlaşılacağı üzere mutluluk kendi içinizde onu dışarıda aramayın, içinizde keşfedin.


Peki Mutlu İnsan Kimdir?

✓İşini severek yapan

✓Karşılık beklemeden verebilen

✓Üretken ve yaratıcı olan

✓Olabileceğinin en iyisi için gayret gösteren

✓Kendine, başkalarına ve hayata saygı duyan

✓Etkin ve geliştirici ilişki ve iletişime sahip olan

✓Sağlığına gereken önemi veren

✓Yeteneklerini kullanabilen herkes gerçek mutluluğu yakalayabilir.


Mutluluk İçin Bazı Pratikler

✓ Kendinizi mutsuz hissettiğiniz an, bu duyguya daha fazla kapılmamak için hemen mutlu olduğunuz anları hatırlayın. Hayatınız boyunca sizi mutlu eden bazı hatıralar mutlaka vardır. Uzun zamandır görüşmediğiniz arkadaşlarınızı gördüğünüz gün ya da hiç beklemediğiniz bir terfi aldığınız gün gibi…

✓ Eğer yalnızsanız kitap okuyun, en sevdiğiniz şarkıları dinleyin ya da meditasyon yapın. Arkadaşlarınız yanınızdaysa kahve içmeye gidin, bisiklete binin ya da film izleyin. Eğer daha anlamlı bir şeyler yapmak isterseniz yardım kuruluşlarına katılın, komşunuzu ya da yardıma ihtiyacı olan bir arkadaşınızı arayın.

✓ Fotoğraf albümlerinizi tozlu raflardan çıkarıp çocukluğunuza ve güzel günlerinize bakabilirsiniz. Geçmişte sizi gülümseten anılar her zaman geleceğe umutla bakmanızı sağlar.

✓ Yeni arkadaşlıklar edinmek de size iyi gelir. Çeşitli aktivitelere ya da kurslara katılabilir, hem kendinizi geliştirebilir hem yeni insanlar tanıyarak hayatınıza renk katabilirsiniz.

Unutmamamız gereken bir şey var; mutluluğa ulaşmak için ve yaşamın bütün güzelliklerini görebilmek için özümüzü, bizi biz yapan değerleri asla unutmamamız, kaybetmememiz gerekiyor.

Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.

58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANNE-BABA "KARNIM AĞRIYOR!"

Merhabalar sevgili okuyucularım, Okullar açıldı ve öğrenciler için olduğu kadar veliler için de yeni bir dönem başladı. Öncelikle sağlıklı ve kesintisiz bir yıl olmasını diliyorum. Okuldan uzun süre u

SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN TAM OLARAK NERESİNDE?

Merhabalar sevgili okuyucularım, Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının arttığını söyleyebilir

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE SALDIRGANLIK

Merhabalar sevgili okuyucularım, Öfke, engelleme ve korku karşısında ortaya çıkan bir tepki olup saldırganlık ise öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanım

bottom of page