top of page
  • MERVE ÇALIŞ

NEDEN MÜKEMMELİ ARIYORUZ?

Merhabalar sevgili okuyucularım,

Mükemmeliyetçilik; eksiksiz olmak, hiçbir yönden hiçbir şekilde müdahaleye gerek duymama, her şeyi en iyi, tam, yanlışsız ve kusursuz yapmaya ya da oldurmaya çalışma halidir.

Mükemmeliyetçi kişinin iç sesi “ben mükemmelim ve yaptığım işler de, yetiştirdiğim çocuk da, evim ve evliliğim de mükemmel olmalı’’ demektedir. İşin kötü yanı ise mükemmeliyetçiliğin iyi bir özellikmiş gibi algılanması ve çoğu zaman övgü ile bahsedilmesidir. Ancak bu her zaman olumlu olmayabilir.

Mükemmeliyetçilik yüksek standart sahibi olmak değil, gerçekçi olmayan standartlar koymaktır. Bir davranış değil, insanın kendisi hakkındaki düşünme şeklidir. Çok çalışmak veya yüksek hedefler belirlemek değil, sürekli eleştiren bir iç sese sahip olmaktır. Mükemmeliyetçi kişiler, kendini hiçbir zaman yeterli hissetmezler. Sürekli kusur bulurlar. Ayrıca sorumluluklarını yeteri kadar iyi yapamadığını düşünüp suçluluk veya utanç da duyabilirler.

Aslında mükemmeli arayış, olabileceğinin en iyisini olma isteği, yapabileceğinin en iyisini yapma arayışı doğuştan içimizde vardır. Fakat burada önemli olan elimizden geleni yapıyor muyuz? Ne kadar gayret gösteriyoruz? Bu sorulara verilen cevaptır.

Mükemmeliyetçi kişiler sevgi ve onaylanma gereksinimini çok yoğun olarak yaşarlar. Başarısızlık karşısında ise duygusal olarak aşırı tepki verir; yoğun suçluluk, utanç ve öfke duyar. Bu duyguların yoğunlaşması depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Psikolojik sağlıktaki bozulmalara fiziksel sorunlar da eşlik edebilir. Mide-bağırsak sorunları, ciltle ilgili rahatsızlıklar, geçmek bilmeyen ve sıkıntı yaratan ağrılar bu tip kişilerde oldukça sık rastlanılan sorunlardır.

Hata yapmak ve yaptığımız hatalardan ders çıkarmak yetişkin insan olmanın bir parçasıdır; insanı kariyerinde ve genel olarak ilişkilerinde daha başarılı kılar. Mükemmeliyetçi insanlar, ne pahasına olursa olsun hata yapmaktan kaçınmakla hedeflerine ulaşmayı zorlaştırır.

İyisiyle ve kötüsüyle, yaptıklarımız ve yapamadıklarımızla biz bir bütünüz. Kendinizi olduğunuz gibi kabul edin. Mükemmeliyetçilikten uzaklaştıkça, elinizden gelenin en iyisini yapmanın iç rahatlığına ve tadına varacaksınız.

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANNE-BABA "KARNIM AĞRIYOR!"

Merhabalar sevgili okuyucularım, Okullar açıldı ve öğrenciler için olduğu kadar veliler için de yeni bir dönem başladı. Öncelikle sağlıklı ve kesintisiz bir yıl olmasını diliyorum. Okuldan uzun süre u

SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN TAM OLARAK NERESİNDE?

Merhabalar sevgili okuyucularım, Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının arttığını söyleyebilir

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE SALDIRGANLIK

Merhabalar sevgili okuyucularım, Öfke, engelleme ve korku karşısında ortaya çıkan bir tepki olup saldırganlık ise öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanım

bottom of page