top of page
  • MERVE ÇALIŞ

Çağımızın Problemi: Gelecek Kaygısı!

Merhabalar sevgili okuyucularım,

Hepimiz gelecek ile ilgili düşünürüz. Gelecek ile ilgili düşünmek, plan yapmak ve gelecekte karşılaşabilecek olaylara her anlamda hazırlanmak bizi güçlü kılar. Bu durum tamamen normal olmakla birlikte eğer kişi bu düşüncelerini kontrol edemeyecek düzeye gelirse ve gelecekle ilgili düşünmek kişinin hayat kalitesini düşürmeye başlarsa gelecek kaygısından söz edilebilir. Gelecek kaygısı, korku gibi hafif veya şiddetli olabilen bir huzursuzluk hissidir. Herkes hayatında kaygı, endişe ve korku gibi duyguları belirli bir ölçüde deneyimler. Kaygı ve korkularımız var oluşumuzun devamlılığını sağlar. Belirsizlik ve bilinmezliğin belirli bir düzeyi aşması ise bireyin hayat akışını aksatmaya başlayabilir. Gelecek, bilinmezlik kavramını da içerir; bu yüzden gelecek hakkında düşünmek, ileride karşılaşılacak olasılık ve seçenekler kişide kaygıya neden olabilir. Belirsizlik, gelecek kaygısının temel nedeni iken bazı kişileri daha çok etkiler.

Gelecek Kaygısı Belirtileri Nelerdir?

✓Konsantrasyonda zorluk ✓Duygularla ilgili durumları yönetmede güçlük ✓Kişinin kendini duygusal olarak hissiz hissetmesi ✓Keyif alınan aktivitelere ilgi kaybı görülmesi ✓Ürkeklik, sinirlilik veya huzursuzluk ✓Kas ağrıları ve kas gerginliği ✓Bulantı, kusma veya iştah kaybı ✓Uyku problemleri (insomnia)

Kimler Gelecek Kaygısı Yaşar?

İnsanlar gelecek kaygısını hayatlarının birçok noktasında deneyimleyebilirler. Özellikle hayatlarında dönüm noktası olarak tanımladıkları eğitim, askerlik, evlilik gibi durumlar bunun daha çok hissedilmesine yol açabilir. Yeni başlangıçlar güzeldir ancak kişinin endişeye yatkın bir yapısı varsa gelecekteki belirsizlikten fazlasıyla endişelenip stres yaşayabilirler. Günümüz ve ülkemiz koşulları düşünüldüğünde gelecek kaygısını en çok ergenlik döneminde üniversite sınavına hazırlanan bireyler, mezun olacak üniversite öğrencileri ve iş arayışındaki bireyler yaşarlar.

İnsan sosyal bir varlık olduğu için ilişkiler bireyin yaşamında oldukça önemli ve belirleyicidir. Gelecek kaygısı taşıyan bireylerin çevrelerinde onları destekleyen arkadaşlarının olması ve sıcak aile ilişkileri geleceğin ihtimalleri ve belirsizliği karşısında kaygılarını azaltmada oldukça etkilidir. Sevildiğini ve desteklendiğini bilmek, kişinin hedef ve plan belirlemesine de yardımcı olur. Gelecek için planlama yapmak kişiyi motive eden en önemli etkenlerden birisidir. Bir hayali olan insan umutsuzluklar karşısında daha dik durabilir ve pes etmesi zorlaşır. Bu şekilde hem geleceğinize dair daha sağlam adım atabilir, hem de içinde bulunduğunuz umutsuzluğu aşabilirsiniz. Unutmayın ki rotasız bir gemi kaybolmaya mahkumdur.

Olmak istediğiniz kişi veya ileride yaşamak istediğiniz hayatla ilgili kaygılarınızla başa çıkamıyorsanız ve kaygılarınız hayatınızı olumsuz etkiliyorsa psikoterapi almak için iletişime geçebilirsiniz. Geleceğe dair kaygılarınızı yönetebilmek için destek almak işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANNE-BABA "KARNIM AĞRIYOR!"

Merhabalar sevgili okuyucularım, Okullar açıldı ve öğrenciler için olduğu kadar veliler için de yeni bir dönem başladı. Öncelikle sağlıklı ve kesintisiz bir yıl olmasını diliyorum. Okuldan uzun süre u

SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN TAM OLARAK NERESİNDE?

Merhabalar sevgili okuyucularım, Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının arttığını söyleyebilir

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE SALDIRGANLIK

Merhabalar sevgili okuyucularım, Öfke, engelleme ve korku karşısında ortaya çıkan bir tepki olup saldırganlık ise öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanım

bottom of page