top of page
  • MERVE ÇALIŞ

ÇOCUKLARDA BAĞLANMA

Merhabalar sevgili okuyucularım,

Bağlanma bebek ile ona bakım veren kişi arasında oluşan bağdır. Temel (birincil) bağlanma anne ile gerçekleşir. Çocukların kişiliklerinin oluşabilmesi, benliklerini tanıyabilmesi ve karakterlerini zarara uğratacak tehlikelerden korunabilmesi için en önemli yapı güvenli bağlanma yapısıdır. Hayatımız bağlanmalar ve ayrılmalardan ibarettir. Yaşamın ilk iki yılında anne ile çocuk arasındaki bağ yaşamın sonuna kadar bireyi ayakta tutabilecek bir güç olarak bilinir. Bu dönemde herhangi bir nedenle yaşanabilecek ilgi eksikliği, bebeğin bağ geliştirmesini engelleyebilir. Bebeklik döneminde böyle bir durumla karşı karşıya kalan çocuklar ilerleyen dönemlerde kendilerini korumaya almak adına insanlara karşı güvensiz olur ve kendilerini izole eder.

Bağlanma problemi yaşayan bebek ve çocuklarda görülen belirtiler;

✓ Göz temasından kaçınma

✓ Kucağa gelmemek

✓ Çekingenlik

✓ Gülmemek ve herhangi bir ses çıkarmamak

✓ Eğlenceli oyunlara katılmamak

✓ Fiziksel temastan utanmak

✓ Sürekli sinirlilik hali

Bağlanma genelde dört farklı gruba ayrılır bunlar:

Güvenli bağlanmış bebekler: Bu bebekler çevreyi keşfetmek için anneyi güvenlik üssü olarak kullanırlar. Çevreyi incelemeye, çevredeki oyuncaklarla oynamaya bayılırlar. Yabancı birisini gördüklerinde bakım veren kişiye yönelirler. Bakım veren kişi ile yeniden bir araya geldiklerinde kolayca sakinleşirler. Onunla pozitif bir iletişim içerisindedirler, ona güler ve kucağına tırmanırlar. Bakım veren kişi ile yeniden bir araya geldiklerinde çevreyi keşfetmeye devam ederler.

Güvensiz kaçınan bebekler: Genelde bakım veren kişiye karşı ilgisiz gibi görünürler. Bakım verenden kaçınırlar ve onunla çok az ilişkiye geçerler. Yabancılara ve bakım veren kişiye de benzer tepkiler verirler. Dikkatlerini daha çok oyuncaklara vermeye çalışırlar. Bakım veren kişi ile yeniden bir araya geldiklerinde tepki göstermezler.

Güvensiz dirençli bebekler: Bu bebekler sıklıkla anneye yapışırlar, ayrılma anında direnç gösterirler, birleşme anında ise bakım verene kızarlar, ağlarlar ve tepki göstermeye devam ederler.

Güvensiz dağınık bebekler: Çok güvensiz, dağınık ve şaşkındırlar. Ayrılma esnasında davranışlarında çelişkiler gözlemlenir. Anneden ayrıldıkları anda sersemlemiş ve şaşkın gözükebilirler. Anne kucağına aldığı anda ise uzaklara bakar ve tepkisiz davranırlar.

Çocuklarda erken yaşta güvenli bağlanma olması gerekir. Çünkü ileriki yaşlarda ailevi ve sosyal ilişkileri açısından güvenli bağlanması hayati derecede önem taşımaktadır. Sizde çocuğunuzun güvenli bağlanma problemi olduğunu düşünüyorsanız destek alabilirsiniz.

Tüm okuyucularıma sağlıklı günler dilerim.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ANNE-BABA "KARNIM AĞRIYOR!"

Merhabalar sevgili okuyucularım, Okullar açıldı ve öğrenciler için olduğu kadar veliler için de yeni bir dönem başladı. Öncelikle sağlıklı ve kesintisiz bir yıl olmasını diliyorum. Okuldan uzun süre u

SOSYAL MEDYA HAYATIMIZIN TAM OLARAK NERESİNDE?

Merhabalar sevgili okuyucularım, Sosyal medyanın yaşamımızda önemli bir yeri var. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci göz önüne alındığında, internet ve sosyal medya kullanımının arttığını söyleyebilir

ÇOCUKLARDA ÖFKE VE SALDIRGANLIK

Merhabalar sevgili okuyucularım, Öfke, engelleme ve korku karşısında ortaya çıkan bir tepki olup saldırganlık ise öfkenin dışa yansıyan şeklidir. Bireyin kişilik gelişimi ve pek çok davranışın kazanım

bottom of page